ABRvS 6 juni 2024, ECLI:NL:RVS:2024:2292 – ABRvS legt het nog een keer uit: per overtreder mag er een last worden opgelegd.

Last aan meerdere overtreders

7.       Het college heeft vanwege de geconstateerde overtreding van het bestemmingsplan op het perceel de eigenaren van het perceel (de [appellant A]s) en de huurder ([appellant E]) van het perceel afzonderlijk lasten onder dwangsom opgelegd. [appellant A] en anderen betwisten niet dat zij allen als overtreder in de zin van artikel 5:1, tweede lid, van de Awb kunnen worden aangemerkt en het college in zoverre hen allen individueel lasten onder dwangsom heeft kunnen opleggen. Wel betogen zij dat het college alleen aan [appellant E] als huurder en gebruiker van de ligplaats de lasten had moeten opleggen, en niet ook aan de [appellant A]s als eigenaren van de ligplaats. Zij hebben het namelijk niet in hun directe macht om de overtreding te beëindigen. Bovendien is het ook onredelijk bezwarend om aan hen allen een dwangsombesluit op te leggen, omdat zij daardoor allen moeten ageren tegen de dwangsombesluiten om effectieve rechtsbescherming te effectueren. De rechtbank heeft niet onderkend dat het college hiermee rekening had moeten houden, aldus [appellant A] en anderen.

7.1.    Op grond van artikel 5:1, tweede lid, van de Awb moet onder overtreder worden verstaan degene die de overtreding pleegt of medepleegt. Een last onder dwangsom kan uitsluitend worden opgelegd aan de overtreder die het in zijn macht heeft de last uit te voeren, dat wil zeggen de overtreder die in staat is de last uit te voeren. De voorzieningenrechter verwijst naar uitspraken van de Afdeling van 14 maart 2018, ECLI:NL:RVS:2018:834 en 26 april 2022, ECLI:NL:RVS:2022:1244.

Dat de [appellant A]s als eigenaren en verhuurders van de ligplaats deze feitelijk niet zelf gebruiken, betekent niet dat zij het daarom niet in hun macht hebben om de vastgestelde overtredingen te beëindigen. Zij kunnen als eigenaar en verhuurder immers wel de huurovereenkomst beëindigen die zij met [appellant E] hebben gesloten. Als er meerdere overtreders zijn die het in hun macht hebben om de geconstateerde overtreding te beëindigen, zoals in dit geval, mag het bevoegd gezag aan hen allen individueel een last opleggen. Dit omdat de overtreders afzonderlijk van elkaar de verantwoordelijkheid dragen een einde te maken aan de overtreding. Inherent daaraan is dat als de aangeschreven overtreders het niet eens zijn met de opgelegde lasten, zij allen tegen de betreffende besluiten zullen moeten opkomen. Het college heeft dan ook zowel aan [appellant E] als huurder als aan de [appellant A]s als eigenaren en verhuurders lasten mogen opleggen. De rechtbank is terecht tot die conclusie gekomen.

Het betoog slaagt niet.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:2292