Resultaten prijsvraag Handboek Toezicht, Handhaving en Invordering

Print deze pagina

De lezers van de nieuwsbrief kregen maandag iets meer dan 24 uur om een gokje te wagen: hoe vaak komt het woord ‘overtreder’ voor in het Handboek, Handhaving, Toezicht en Invordering? De twee beste schattingen kregen een gratis handboek toegezonden.

Het juiste antwoord was: 962 keer.

De gelukkige winnaars (schattingen van respectievelijk 972 en 910 keer) hebben inmiddels een berichtje gekregen met felicitaties en het verzoek om een adres waar het handboek naar toe mag.

Het leek mij wel nog aardig om de deelnemers te laten weten hoe goed men het (relatief gezien) heeft gedaan met de schatting. Hieronder een grafiekje.

De 101 deelnemers hebben over het algemeen de mate waarin het woord ‘overtreder’ in het handboek voorkomt schromelijk overschat. Daar zaten een paar waanzinnig sterk onderbouwde schattingen in, maar die kwamen veel te hoog uit. Vooral diegenen die mijn proefschrift als uitgangspunt namen kwamen veel en veel te hoog uit. Kennelijk gebruik ik daar de term ‘overtreder’ met een veel hogere frequentie (relatief gezien) dan in het handboek. Ik vermoed dat dit komt omdat het bij de invordering van een dwangsom altijd zal gaan om een overtreder, terwijl het in het bredere handhavingsrecht vaak ook gaat om belanghebbenden.

Enfin, het was een leuk experiment en dank ook voor de hele aardige mailtjes!

Print deze pagina

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *